Rejestracja i logowanie nie są konieczne do dokonania zakupu.
Pczak mały N690
Opis
Pczak (od uzbeckiego słowa Pichoq – nóż) to tradycyjny nóż Uzbeków i Ujgurów rozpowszechniony z niewielkimi różnicami w szczegółach w całej Azji Środkowej. Pczaki tradycyjnie mają jednosieczną klingę o pełnym płaskim szlifie osadzoną w wąskiej rączce o okrągłym przekroju. Wąski tang wychodzi z klingi na poziomie grzbietu. Są to noże użytkowe, do robót kuchennych, chociaż u Ujgurów pczak był atrybutem mężczyzny, więc musiał być też używany jako broń. Pczaki robiono z różnych materiałów, dla bogaczy mogły to być wysokiej jakości stale z bogato zdobionymi, jednak takie egzemplarze należały do rzadkości. Bułat i damast szedł raczej na szable, a masowo wytwarzane pczaki robiono ze stali węglowych o niewysokiej twardości. Dzisiaj dostępne w Rosji uzbeckie pczaki wytwarzane są w 90% z szeroko dostępnej przemysłowej stali narzędziowej ШХ15 (polski analog LH15). Cięcie pczaki mają znakomite. Firma Siomina wytwarza repliki tradycyjnych pczaków z bardziej wyszukanych materiałów, jak damast skuwany i nawet stale proszkowe.
Niniejszy pczak z wysokotechnologicznej stali proszkowej N690 firmu Bohler należy do typu kajke – czubek noże podniesiony jest do góry powyżej linii grzbietu. Rękojeść o tradycyjnym dla pczaków kształcie wykonana jest ze szlachetnego czarnego drewna z wstawką ze stabilizowanej brzozy karelskiej i mosiężnym bolsterem. Pochwa jak u większości produktów Siominy zrobiona jest ze skóry. Pczaki średnich rozmiarów mają pochwy gładkie, pczaki duże – z wytłoczonym ozdobnym rysunkiem.
Długość całkowita: 255 mm
Długość ostrza: 130 mm
Szerokość ostrza (maks.): 32,5 mm
Grubość klingi (maks.): 3,5 mm
Stal (według nomenklatury rosyjskiej): N690