Rejestracja i logowanie nie są konieczne do dokonania zakupu.
Kieł (bułat nierdzewny)
Opis
Bułat tyglowy z dodatkiem chromu z kuźni Żbanowa. Kilka słów odnośnie określenia "bułat z chromem", które samo w sobie jest oksymoronem. Powszechnie wiadomo że historyczne bułaty zawierały żelazo i węgiel. Jedyną domieszką wyjawianą w historycznych wyrobach na szerszą skalę był fosfór (do 0,15%). Współcześni rosyjscy wytwórcy starają się wyrabiać noże z materiału maksymalnie zbliżonego do bułatu historycznego, czyli węglowego. Problem z bułatem węglowym polega na tym że jest on korozyjny, i klient może się zdenerwować jeśli znajdzie rano na nożu za kilkadziesiąt tysięcy rubli wżery od kilku kropel rosy, których nie wytarł poprzedniego dnia. Dlatego kowale rosyjscy dodają niekiedy do stopu chrom i to co powstanie nazywają "bułatem nierdzewnym". Do tej kategorii należą noże z kuźni Żbanowa znanej też jako firma "Bułatnyj noż". Wszystkie bułaty nierdzewne od Żbanowa hartowane są w taki sposób że twardość na krawędzi tnącej wynosi 64 a na obuchu 62 HRC.
Kieł to uniwersalny nóż "do wszystkiego". Niezbyt gruba (2,4 mm na obuchu) głownia drop point ma wklęsły szlif zaczynający się w połowie szerokości klingi. Rękojeść z czarnego grabu dociążona z obu stron okuciami z melchioru. Pochwa skórzana, brązowa, z cichym zapięciem powyżej jelca.
Długość całkowita: 267 mm
Długość ostrza: 142 mm
Grubość klingi (maks.): 2,4 mm
Szerokość klingi (maks.): 28 mm
Długość rękojeści: 125 mm
Stal (wg rosyjskiego oznaczenia): bułat z dodatkiem chromu
Pochwa skórzana.
Producent: Kuźnia Żbanowa (Bułatnyj noż), Federacja Rosyjska