Producenci
Zaloguj się
Rejestracja i logowanie nie są konieczne do dokonania zakupu.
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Pczak uzbecki 10 (damast, drewno stabilizowane, sadaf)

Dostępność: na stanie sklepu
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 370,00 zł 370.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Producent: -
Kod produktu: 870

Opis

Pczak (od uzbeckiego słowa Pichoq – nóż) to tradycyjny nóż Uzbeków i Ujgurów rozpowszechniony z niewielkimi różnicami w szczegółach w całej Azji Środkowej. Pczaki tradycyjnie mają jednosieczną klingę o pełnym płaskim szlifie osadzoną w wąskiej rączce o okrągłym przekroju. Wąski tang wychodzi z klingi na poziomie grzbietu. Są to noże użytkowe, do robót kuchennych, chociaż u Ujgurów pczak był atrybutem mężczyzny, więc musiał być też używany jako broń. Pczaki robiono z różnych materiałów, dla bogaczy mogły to być wysokiej jakości stale z bogato zdobionymi, jednak takie egzemplarze należały do rzadkości. Bułat i damast szedł raczej na szable, a masowo wytwarzane pczaki robiono ze stali węglowych o niewysokiej twardości. Dzisiaj dostępne w Rosji uzbeckie pczaki wytwarzane są w 90% z szeroko dostępnej przemysłowej stali narzędziowej ШХ15 (polski analog LH15), ale popularne są również noże o tradycyjnej uzbeckiej lub ujgurskiej formie lecz z głowniami zamawianymi w Rosji.

Niniejszy pczak należy do typu o prostej głowni określanej jako kordy grzbiet noża biegnie po linii prostej od rękojeści do sztychu, z minimalnym spadkiem. Głownia wykonana jest z damastu zamawianego w Rosji o twardości 58-60 HRC (damasty uzbeckie hartowane są niżej, w przedziale 40-45 HRC). Rękojeść z drewna stabilizowanego. Bolster i garda typowo uzbeckie z tradycyjnym zdobieniem masą perłową (sadaf). Pochwa o tradycyjnej dla noży z tego regionu formie wykonana ze sztucznej skóry z plastikową wstawką i ozdobnym tłoczeniem.

Długość całkowita: 248 mm

Długość ostrza: 132 mm

Szerokość ostrza (maks.): 31 mm

Grubość klingi (maks.): 3,1 mm

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl